Verkeer en vervoer

Suriname ..... betekent genieten van roti, een dunne pannenkoek met kip, aardappelen en groente en petjil, groente met pindasaus.

Wanneer je er één keer geweest bent, krijg je op de terugreis al heimwee ! "Je kunt in woorden niet aan een ander overbrengen hoe mooi het is ! Je moet het gewoon zelf zien"

 

Verkeer en vervoer

 

Openbaar vervoer

 

Van het openbaar vervoer in Suriname moet u niet dezelfde verwachtingen hebben als van het openbaar vervoer in Nederland. Dit geldt zowel voor de bussen zelf alsook voor de bustijden, waaraan, als ze er al zijn, zich vrijwel geen chauffeur houdt.

 

Bus: Paramaribo heeft een goed ontwikkeld busroutenet, de bus is goedkoop (ca. SRD 1,50 per rit in de stad).

 

Taxi: De taxi (maar dan wel van een officieel taxibedrijf) is goed betaalbaar. Een ‘zakenrit’ (een taxi die ongeveer een uur tot uw beschikking staat) kost ongeveer 25 SRD.

 

Autohuur: U kunt op diverse plaatsen in Suriname een auto huren. In veel auto’s zit het stuur aan de rechterkant en de meeste hebben een automatische versnelling. Sinds kort is een internationaal rijbewijs nodig.

 

Het rijden met een gewone auto, een ‘sedan’, is op alle verharde wegen toegestaan. Advies is echter altijd een 4-WD te huren omdat de hogere wielbasis zorgt voor een veiliger en relaxter gevoel. Op onverharde wegen is het gebruik van een 4-WD zelfs verplicht.

 

In Suriname rijdt het verkeer links (naar men aanneemt een overblijfsel uit de Engelse koloniale tijd). Zeker de eerste tijd kan het verkeer zeer chaotisch en onoverzichtelijk overkomen.

Het wegennetwerk in Suriname beperkt zich voornamelijk tot een ca. 150 km brede strook vanaf de kust. Het grootste deel van het land is slechts over water of vanuit de lucht bereikbaar. Van de oostgrens met Frans Guyana tot de grens met Guyana in het westen loopt een ca. 400 km lange geasfalteerde weg, de Oost-West verbinding.

 

Vanaf Paramaribo tot aan Atjoni is er de ca. 200 km lange Afobakaweg, die sinds voorjaar 2010 is voorzien van asfalt. In en rond Paramaribo en in de kustdistricten Saramacca, Commewijne, Coronie en Nickerie ligt een redelijk uitgebreid wegennet.

 

Regenval, in combinatie met beperkt onderhoud en het verkeer, zorgt voor de nodige gaten in de weg. Hiermee dient u rekening te houden. Daarnaast zijn er nog tal van onverharde wegen.

 

In beginsel zal het verkeer chaotisch overkomen, zult u aan het links rijdende verkeer moeten wennen en rekening moeten houden met een gebrekkige bewegwijzering. In Suriname rijdt het verkeer links. Er gelden een aantal ongeschreven regels, zoals claxonneren als er een kruispunt genaderd wordt.

 

Het wegennet strekt zich uit over ca. 9000 km, bestaande uit verharde en onverharde wegen. Het verkeer rijdt links wat nog een overblijfsel is uit de, overigens relatief kortdurende, Engelse kolonisatie. Als overblijfsel van een groter spoorwegnet is er nog een ca. 86 km lange spoorlijn van Onverwacht (bij Paramaribo) via Zanderij naar Bronsweg aan het Van Blommesteinmeer.

De rivieren hebben, met een bevaarbare lengte van 1500 km, een belangrijke functie voor het vervoer in het binnenland. De grootste zeehaven is Paramaribo. De nationale luchtvaartmaatschappij is de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) en de Internationale Luchthaven, de Johan Adolf Pengel International Airport genaamd, is gelegen te Zanderij, 40 km ten zuiden van Paramaribo. Verspreid over het land zijn er ca. 35 airstrips voor kleine vliegtuigen.

Busvervoer in Suriname
Vervoer per korjaal in Suriname

Er is voor Suriname een toeristenkaart vereist die u zelf kunt regelen. Deze kunt u verkrijgen bij de ambassade of op Schiphol bij de servicebalie (alleen geopend tijdens de officiële inchecktijden van KLM/Surinam Airways). De kosten hiervan zijn € 20 p.p. De Toeristenkaart is bestemd voor 1 (één) binnenkomst. Let er tevens op dat u een geldig paspoort heeft (tenminste nog 6 maanden geldig bij aankomst)