Klimaat

Wanneer je er één keer geweest bent, krijg je op de terugreis al heimwee ! "Je kunt in woorden niet aan een ander overbrengen hoe mooi het is ! Je moet het gewoon zelf zien"

 

Klimaat in Suriname

 

Met zijn ligging dicht bij de evenaar, kent Suriname een tropisch klimaat en geen zomers of winters. De temperatuur varieert daardoor weinig.

 

In Suriname zijn vier seizoenen te onderscheiden: de kleine regentijd in december en januari, de kleine droge tijd van februari t/m april, de grote regentijd van mei tot half augustus en de grote droge tijd van half augustus t/m november. Hoewel het van jaar tot jaar verschilt, zijn de regenbuien doorgaans kort maar hevig. Aan de kust zijn de buien meestal ‘s ochtends en in het binnenland in de avonduren.

 

Februari is de koelste maand. Berucht is de zogenaamde sibibusi, deze ‘oerwoudbezem’ is een zeer hevige regenbui. De gemiddelde dagtemperatuur blijft zowel in de droge tijd als in de regentijd ongeveer 27°C. De zon komt iedere ochtend even na zessen op en gaat ‘s avonds tussen half zeven en zeven weer onder. De gemiddelde dagelijkse maximumtemperatuur is het hoogst in oktober en het laagst in januari. De gemiddelde minimumtemperatuur bedraagt het gehele jaar door ongeveer 23 graden.

 

Om het verschil met het klimaat in Nederland te illustreren.........Op een bepaald moment telefoneerde ik omstreeks 12.00 uur vanuit Nederland naar een vriend in Suriname. Ik vroeg hem "hoe is het weer bij jou ?". Hij antwoordde "Fris, 'n beetje frisse ochtend". Ik vroeg hem daarop "hoeveel graden is het dan ?" Hij antwoordde "28 graden". Ik bedoel maar..........

 

Regenbui in Suriname

Er is voor Suriname een toeristenkaart vereist die u zelf kunt regelen. Deze kunt u verkrijgen bij de ambassade of op Schiphol bij de servicebalie (alleen geopend tijdens de officiële inchecktijden van KLM/Surinam Airways). De kosten hiervan zijn € 20 p.p. De Toeristenkaart is bestemd voor 1 (één) binnenkomst. Let er tevens op dat u een geldig paspoort heeft (tenminste nog 6 maanden geldig bij aankomst)