Geografie en bevolking

Suriname ..... betekent gastvrijheid en met elkaar in de Nederlandse taal kunnen communiceren. Wel zo gezellig !

Wanneer je er één keer geweest bent, krijg je op de terugreis al heimwee ! "Je kunt in woorden niet aan een ander overbrengen hoe mooi het is ! Je moet het gewoon zelf zien"

 

Geografie en bevolking

 

Suriname is na Frans Guyana het kleinste land van Zuid-Amerika. Suriname ligt op het Guyanaschild in het noordoosten van Zuid-Amerika en grenst in het noorden aan de Atlantische Oceaan, in het oosten aan Frans Guyana, in het westen aan Guyana (het voormalige Brits Guyana) en in het zuiden aan Brazilië.

 

Alle steden liggen in het noorden van het land. Suriname heeft een totale oppervlakte van: 163.000 km2 en de hoofdstad is Paramaribo.

 

Hoofdstad van Suriname is Paramaribo.

 

Suriname is gelegen aan de noordoostkust van Zuid-Amerika.

 

Suriname grenst aan Brazilië, Guyana en Frans-Guyana.

 

Suriname heeft een totale oppervlakte van: 163000 km²

 

Landoppervlakte: 161470 km²

 

Aantal km kust: 386

 

Hoogste punt: 1230 Meter

 

Hoogste punt: Juliana Top

De Surinaamse bevolking bestaat uit een mix van verschillende etnische groepen. In Suriname leven circa 437.000 inwoners en daarmee is het één van de dunstbevolkte landen ter wereld. De bevolking is een smeltkroes van culturen. De oorspronkelijke bewoners zijn de Indianen, hun aantal is door de jaren heen van 16.000 gedaald naar ongeveer 12.000.

 

De grootste etnische groepering in het hedendaagse Suriname is met 44% de creolen. Zij kunnen in drie groepen worden opgedeeld: ten eerste zijn er de bosnegers, dit zijn nakomelingen van de weggevluchte slaven van de plantages (de Marrons) die nog steeds in het tropisch regenwoud wonen (vooral aan de oevers van diverse rivieren zoals de Suriname, Cottica, Lawa en Marowijnerivier).

 

De tweede groep bestaat uit de plantage-creolen, dit zijn afstammelingen van de slaven die op de plantages te werk waren gesteld. De laatste groep zijn de stadscreolen, zij verruilden in de 19e eeuw de plantages voor de stad.

 

De andere twee grote etnische groepen zijn de Hindoestanen (37%) en de Javanen met 15%. De Hindoestanen en Javanen kwamen vanaf de jaren zeventig van de negentiende eeuw als contractarbeider naar Suriname.

Er is voor Suriname een toeristenkaart vereist die u zelf kunt regelen. Deze kunt u verkrijgen bij de ambassade of op Schiphol bij de servicebalie (alleen geopend tijdens de officiële inchecktijden van KLM/Surinam Airways). De kosten hiervan zijn € 20 p.p. De Toeristenkaart is bestemd voor 1 (één) binnenkomst. Let er tevens op dat u een geldig paspoort heeft (tenminste nog 6 maanden geldig bij aankomst)