Cultuur en Religie

Suriname ..... bezoek eens de houten Saint Peter and Paul Cathedral in Paramaribo. Echt een bezienswaardigheid !

Wanneer je er één keer geweest bent, krijg je op de terugreis al heimwee ! "Je kunt in woorden niet aan een ander overbrengen hoe mooi het is ! Je moet het gewoon zelf zien"

Cultuur en Religie

 

Cultureel gezien vallen vooral de muzikale activiteiten op. De muziek van de Hindoestanen is gebaseerd op melodie-instrumenten, zoals sitars en sarangi’s, en op slaginstrumenten zoals de tabla en tasa. Creoolse muziek is sterk gericht op drums en een bekende dans die erbij hoort is de Banamba, een sensuele dans waarbij vooral de heupen ritmisch in beweging zijn. Deze dans is ontleend aan de slaventijd en was bedoeld voor ontvangst van de mannen die na een lange periode van afwezigheid weer naar huis kwamen.

 

Na afschaffing van de slavernij ontwikkelden de verschillende groepen immigranten ook hun eigen kunstuitingen, zang, dans en beeldende kunst. Het vele en fraaie traditionele houtsnijwerk wordt vooral door de inheemse bevolking en de Creolen aangeboden. Voorbeelden hiervan zijn de wakatiki’s (wandelstokken en heilige staven) en wata’s (houten vijzels).

 

Maar er is ook (figuratieve) schilderkunst te bewonderen bij de kunstenaar thuis of in diverse galeries en op exposities, bijvoorbeeld bij Readytex in Paramaribo. De bekendste beeldend kunstenaar is Erwin de Vries die onder andere het Slavenmonument in het Oosterpark in Amsterdam heeft ontworpen. Het jaarlijkse hoogtepunt is de Nationale Kunstbeurs in november. Het land heeft momenteel zeer goede schrijvers.

 

In 1985 verscheen de bestseller ‘Hoe duur is de suiker’ van Cynthia Mc Leod. Het boek is als herdruk ook in Nederland verschenen. Vooral Clark Accord is beroemd geworden dankzij zijn bestsellers ‘De Koningin van Paramaribo’ uit 1999 en ‘Tussen Apoera en Oreala’ uit 2005. Een aanbod van Surinaams- Nederlandse auteurs is bij de beter gesorteerde boekhandels te vinden, zoals Vaco, Eftee Books en Faranaz.

 

Zoals al gezegd speelt muziek in Suriname een grote rol. Iedere gelegenheid wordt wel aangegrepen om vooral veel geluid te produceren of te dansen. Is er een dansvloer ter beschikking dan hebben de merengue of kaseko de voorkeur maar ook het salsadansen is populair. In de straten treft u soms een al dan niet geüniformeerde brassband. Uniek en opzwepend zijn de klanken van het Afro- Surinaamse genre, ‘kawina’ of ‘kawna’ geheten. Geheel anders van karakter zijn de klanken van de Javaanse gamelan.

 

Religie

 

De religie in Suriname is net zo verscheiden als de bevolking. De benedenlandse Indianen (die dicht bij de kust wonen) hebben hun traditionele godsdienst grotendeels ingeruild voor het christendom en dat heeft geleid tot modernere cultuuruitingen dan die van de bovenlandse Indianen in het binnenland. Natuurgodsdiensten spelen voor laatstgenoemden nog steeds een belangrijke rol.

 

Met ongeveer 45% is het christendom de belangrijkste religieuze stroming. De Rooms Katholieken vertegenwoordigen hierbinnen de meerderheid, maar ook het Hindoeïsme met 27% en de Islam met 20% zijn belangrijke stromingen.

 

Indeling naar religie:

 

Rooms Katholiek 21%

Protestant 20%

Hindoeïsme 20%

Moslim 13%

Overig 16%

Geen religie 10%

Er is voor Suriname een toeristenkaart vereist die u zelf kunt regelen. Deze kunt u verkrijgen bij de ambassade of op Schiphol bij de servicebalie (alleen geopend tijdens de officiële inchecktijden van KLM/Surinam Airways). De kosten hiervan zijn € 20 p.p. De Toeristenkaart is bestemd voor 1 (één) binnenkomst. Let er tevens op dat u een geldig paspoort heeft (tenminste nog 6 maanden geldig bij aankomst)